De oorsprong en evolutie van Capoeira is voortdurend in discussie. De meest geaccepteerde verklaring is dat Capoeira zich ontwikkelde tijdens de slavernij vanaf de 16e eeuw in Brazilië. Slaven werden aan hun lot overgelaten zonder enige vorm van zelfverdediging. In de hoop om een ​​einde te kunnen maken aan hun slavernij, begonnen ze zichzelf te trainen voor de strijd. De Slavenhouders verboden in die tijd elke vorm van fysieke training, daarom deden de slaven tijdens hun training net alsof ze aan het dansen waren op het ritme van de muziek. Slaven die het geluk hadden te kunnen ontsnappen van hun slavenhouders zochten hun toevlucht in de gemeenschappen, ook wel de "Quilombos" genoemd, die werden georganiseerd en geregeerd door slaven. De grootste en meest resistente van alle "quilombos" was de Quilombo dos Palmares, in het noordoosten van Brazilië. Slaven, die capoeiristas waren, verenigden zich voor een opstand die leidde tot hun vrijheid.

 

 

.

theorieën over de geschiedenis van Capoeira zijn twijfelachtig vanwege het gebrek aan documentatie. Veel documenten zijn helaas verbrand na de afschaffing van de slavernij.

Ondanks de liefde voor capoeira onder veel Brazilianen, verbood de president van de Republiek Brazilië het beoefenen van capoeira in 1890. De politie hield een oogje in het zeil en iedereen die de vechtkunst probeerde te beoefenen werd streng gestraft. Hierdoor verdween Capoeira uit het normale leven en werd alleen nog in het geheim beoefent.

Het beoefenen van Capoeira werd als gezagsondermijnend beschouwd tot en met 1937. Hierna werd Capoeira vrijgegeven en mocht het weer door iederen vrij worden beoefent.

Tegenwoordig wordt Capoeira zeer gerespecteerd als Afro-Braziliaanse manifestatie in de culturele wereld. Capoeira werd zelfs bespempeld als cultureel erfgoed door het Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional in Brazilie.

Capoeira wordt momenteel beoefend in meer dan 160 landen en door mensen van alle leeftijden. Capoeira werd toegepast in de strijd voor de vrijheid en heeft hierdoor de loop van de geschiedenis veranderd. In de loop van de tijd evolueerde Capoeira naar een manier van leven, die mensen samenbrengt en de gemeenschapsbanden versterkt. Het is vanwege deze rijke geschiedenis en dat we deze magische vechtsport en kunstvorm promoten

Het beoefenen van Capoeira verbeterd de coördinatie, zelfvertrouwen, flexibiliteit, kracht, muzikaliteit en fitheid. Het is ook een goede manier om nieuwe vrienden te maken!

Kom trainen bij Da Lua Capoeira Malungos Amsterdam.

Sejam todos bem vindos!

(Wees Welkom allemaal).

O que é Capoeira?

 

 

Voor de een lijkt Capoeira een gevecht en voor anderen een dans. Welke van de twee is het?

Capoeira is absoluut een vechtsport die niet te vergelijken is met een van de meer traditionele vechtsporten. Capoeira combineert acrobatische bewegingen, muziek en vechtsport met elkaar.

Tijdens Capoeira betreden twee capoeiristas de "roda" (cirkel/kring) en beginnen te "spelen" met elkaar. Ze Schoppen, ontwijken en vallen elkaar aan, terwijl ze proberen elkaar te slim af te zijn. Hierbij worden veel acrobatische bewegingen gecombineerd met vechtsport. De capoeiristas bewegen hierbij op het ritme van de muziek.

 

Vooral de berimbau (het belangrijkste instrument die de stemming van de "roda" bepaald) is leidend bij Capoeira. De spelers bewegen/vechten op het ritme van de muziek. De capoeiristas die op hun beurt wachten om de "roda" te kunnen betreden, bespelen de instrumenten, klappen en zingen mee met de muziek.

De liedjes die worden gezongen vertellen de verhalen van de slaven uit de tijd van de slavernij.

 

In al je muziek kun je historische registers tegenkomen. Capoeira is een van de meest populaire manieren om dans- en canções te realiseren voor de meeste communicatieberichten voor discipel en het aannemen van een gevoel van gezelschap, identiteit en identiteit voor een gemeenschap in een constante expansie.